مذهبی

مسجد سهله کجاست؟علت فضیلت اش چیست؟

مسجد سهله کجاست؟علت فضیلت اش چیست؟

امیدواریم از خواندن این مطلب، ((مسجد سهله کجاست؟علت فضیلت اش چیست؟)) لذت ببرید و برایتان مفید باشد،از همراهی شماسپاسگذاریم.

مسجد سَهْله از مشهورترین مساجد اسلامی که در قرن اول قمری در نزدیکی مسجد کوفه ساخته شده است.این مسجد، از مساجد منتسب به امام دوازدهم شیعیان است. بنابر برخی روایات، محل زندگی وی پس از ظهور، نیز خواهد بود.

مسجد سهله کجاست؟

این مسجد را «بنی‌ظفر» از طوایف «اوس» بنا کرده است و به همین دلیل در ابتدا به بنی ظفر مشهور بود و پس از آن به مسجد سهله معروف شد.این مسجد یکی از کهن‌ترین مساجد منتسب به «حجت‌بن‌الحسن (عج)» است، مسجد سهله در شرق نجف یعنی در شهر کوفه قدیم قرار دارد، این مسجد در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی مقبره حضرت علی بن ابی‌طالب (ع) با زاویه ۳۷ درجه و ۲ کیلومتری شمال غربی مسجد کوفه با زاویه ۵۳ درجه قرار دارد.

این مسجد در زمینی خالی از سکنه که اطراف آن پوشیده از ماسه های قرمز است ساخته شده است. شکل هندسی آن تقریباً به صورت مستطیل با طول ۱۴۰ متر، عرض ۱۲۵ متر و مساحتی بالغ بر ۱۷۵۰۰ مترمربع است. ارتفاع دیوارهایی که آن را احاطه کرده حدود ۲۲ متر است که هر یک از اضلاع چهارگانه آن به وسیله برجهای نیم دایره ای از طرف خارج و به فاصله های مساوی تقویت می شوند. در میانه ضلع شرقی دیوار، مناره ای به ارتفاع ۳۰ متر وجود دارد. در اصلی مسجد در میانه ضلع شرقی در مجاورت این مناره قرار دارد.

مجموع فضای مسجد از دو قسمت شبستان و صحن تشکیل شده است: شبستان که در قسمت جنوب به طول ۱۲۰ متر و عرض ۵/۵ متر بنا شده است حدود ۶۶۰ متر مربع مساحت دارد و از طریق ایوانکهایی به عنوان ورودیهای شبستان به صحن مسجد متصل می شود که قدمت تاریخی این ایوانکها به قبل از ۷۵۰ق. می رسد. بقیه فضای مسجد به صحن اختصاص دارد. در طول اضلاع شرقی، غربی و شمالی مسجد نیز غرفه هایی ساخته شده است که در یک طرف ۳۶ غرفه، در طرف دیگر ۲۷ و در سمت در ورودی آن ۱۹ غرفه به چشم می خورد.

مسجد سهله کجاست؟مسجد سهله از نگاه اهل بیت(علیهم السلام)

۱٫ گشایش کار
«مَا مِنْ مَکْرُوب یَأْتِی مَسْجِدَ السَّهْلَهِ، فَیُصَلِّی فِیهِ رَکْعَتَیْنِ بَیْنَ الْعِشَاءَیْنِ وَ یَدْعُو اللَّهَ تَعَالَی إِلاَّ فَرَّجَ اللَّهُ کَرْبَهُ».
«هیچ غمزده ای به این مسجد نمی آید و دو رکعت نماز میان نماز مغرب و عشا نمی خواند و از خداوند کمک نمی خواهد، مگر اینکه خداوند اندوهش را بر طرف می سازد.»

۲٫ مصلاّی پیامبران
قَالَ الصَّادِقُ(علیه السلام) : «وَ مَا بَعَثَ اللَّهُ نَبِیّاً إِلاَّ وَ قَدْ صَلَّی فِیهِ».
«خداوند هیچ پیامبری مبعوث نکرده، مگر اینکه در این مسجد نماز خوانده است.»

۳٫ سجدگاه ملائک
امام صادق(علیه السلام) می فرماید: روز و شبی نیست مگر اینکه ملائکه به این مسجد(سهله) می آیند و در آن عبادت می کنند.

۴٫ افزایش عمر
هنگامی که زید بن علی به شهادت رسید، امام صادق(علیه السلام) فرمود: اگر عمویم زید، زمانی که از کوفه خارج شد، به مسجد سهله می رفت و نماز می خواند و به خدا پناه می برد، بیست سال به عمرش اضافه می شد. همچنین در این باره امام سجّاد(علیه السلام)می فرماید: «مَنْ صَلَّی فِی مَسْجِدِ السَّهْلَهِ رَکْعَتَیْنِ، زَادَ اللَّهُ فِی عُمُرِهِ سَنَتَیْنِ».
«هر کس دور کعت نماز در مسجد سهله بخواند، دو سال به عمرش افزوده می شود.»

۵٫ درجه رفیع
قَالَ الصَّادِقُ(علیه السلام) : «مَنْ دَعَا اللَّهَ فِیهِ بِمَا أَحَبَّ، قَضَی لَهُ حَوَائِجَهُ، وَ رَفَعَهُ یَوْمَ الْقِیَامَهِ مَکَاناً عَلِیّاً إِلَی دَرَجَهِ إِدْرِیسَ وَ أَجَارَهُ مِنْ مَکْرُوهِ الدُّنْیَا وَ مَکَایِدِ أَعْدَائِهِ».
«امام صادق(علیه السلام) فرمود: هر کس خدای را در آن بخواند، درباره هر چه خواهد، حوائج او روا گردد و به مقام بلندی در روز قیامت دست یابد و خداوند تا جایگاه ادریس خدا او را بالا برد و از ناراحتی دنیا و مکر دشمنانش در پناه پرودرگار قرار گیرد.»

مقام های مختلف در مسجد سهله

در بخش‌های مختلف صحن مسجد محراب‌هایی ساخته شده است که به نام پیامبران و ائمه اطهار(علیهم السلام) نامگذاری شده‌اند و در اصطلاح آنها را مقام می‌خوانند. این مقام‌ها عبارتند از:  مقام حضرت ابراهیم(علیه السلام): این مقام در جهت شمال غربی و بین دیوار غربی و شمالی قرار دارد. در روایتی آمده است این مسجد، خانه حضرت ابراهیم خلیل(علیه السلام) بوده است که از آنجا به سمت قوم «عمالقه» رفتند.

 مقام حضرت یونس(علیه السلام): این مقام در جهت جنوب غربی بین دیوار جنوبی و غربی قرار دارد.

مقام حضرت ادریس(علیه السلام): این مقام در بین دیوار شرقی و شمالی قرار دارد. این مقام را مقام عیسی(علیه السلام) هم می نامند. این قسمت از مسجد به بیت الخضر هم معروف است.

مقام حضرت صالح(علیه السلام): این مقام در سمت شرقی بین دیوار جنوبی و شرقی قرار دارد که به مقام صالحین، انبیا و مرسلین معروف است.

مقام امام سجاد(علیه السلام): این قسمت در میانه مسجد کمی مایل به سمت شرقی قرار دارد.

مقام امام صادق(علیه السلام): این مقام درست در وسط مسجد است. براساس روایات تاریخی، حضرت امام صادق(علیه السلام) مدتی در آنجا اقامت نموده و به عبادت و دعا مشغول بوده اند.

مقام امام زمان(علیه السلام): این مقام هم در قسمت میانی مسجد، کمی مایل به سمت جنوب، در بین مقامهای امام سجاد(علیه السلام) و حضرت یونس(علیه السلام) قرار دارد. امروزه ساختمانی به طول ۸۰ متر و عرض ۵/۵ متر در این محل بنا شده است. حضرت ولی عصر(علیه السلام) در این مقام، نماز و دعا و نیایش به جای آورده‌اند و عالم بزرگوار علامه بحرالعلوم آن حضرت را در این مکان شریف در حال مناجات با پروردگار زیارت کرده‌اند.

در مجموعه روایات با تعابیر مختلفی از جایگاه معنوی و منزلت مسجد سهله یاد شده است. می‌توان گفت از اخبار چنان معلوم می‌شود که بعد از مسجد اعظم کوفه مسجدی به فضیلت این مسجد وجود ندارد.

مسجد سهله کجاست؟علت فضیلت مسجد سهله

۱٫ منزل حضرت مهدی(علیه السلام)
امام صادق به ابوبصیر می گوید:
«ابو بصیر! گویا می بینم که قائم در مسجد سهله با عیالش نزول می کند. گفتم: منزلش قرار می دهد؟ فرمود: آری همچنانکه منزل ادریس بود.»
۲٫ خانه حضرت ادریس(علیه السلام)
امام صادق در این باره می فرماید:
«مَسْجِدُ السَّهْلَهِ مَوْضِعُ بَیْتُ إِدْرِیسَ النَّبِیِّ الَّذِی کَانَ یَخِیطُ فِیهِ».
۳٫ منزل حضرت ابراهیم(علیه السلام)
آن حضرت از همین مکان به جنگ با عمالقه به سرزمین یمن رفت.
۴٫ حضرت داوود(علیه السلام)
از همین مکان بود که آن پیامبر گرامی به جنگ جالوت رفت.
۵٫ مانند خیمه رسول…
هر کس در این مسجد باشد، مانند کسی است که در خیمه رسول خدا اقامت دارد.
۶٫ از این مسجد هفتاد هزار نفر به بهشت می روند
از کنار این مکان هفتاد هزار نفر محشور می شوند که بدون حساب وارد بهشت می شوند.
۷٫ اقامتگاه حضرت خضر
امام صارق(علیه السلام) در حدیثی می فرماید: «مَسْجِدُ السَّهْلَهِ مُنَاخُ الرَّاکِبِ، قِیلَ: وَ مَنِ الرَّاکِبُ؟ قَالَ: الْخَضِرُ(علیه السلام) ».

[تعداد: 0   میانگین: 0/5]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا