مذهبی

بهترین اعمال ماه رمضان از نظر امام زمان (عج)

*این مطلب در فروردین ۱۴۰۲ بروزرسانی شده است.

با فضیلت ترین اعمال در ماه مبارک رمضان

حجت الاسلام محمدرضا اکرمی شیرازی بهترین سوال را امیرالمومنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) از پیامبر خدا (صلی‌الله علیه و آله و سلم) پرسیدند که با فضیلت ترین اعمال در این ماه چیست؟ پیامبر اکرم (ص) در جواب فرمود: «أفضلُ الأعمال فی هذا الشهر الوَرعُ عن مَحارمِ الله» پرهیز از محرمات الهی و گناهان، بهترین عمل و با فضیلت ترین اعمال ماه مبارک رمضان است.

حجت الاسلام اکرمی شیرازی با تعبیر اینکه ماه رمضان ماه تمرین بندگی برای یازده ماه دیگر است تصریح کرد: اگر به فرموده حضرت محمد (ص) پرهیز از گناه بهترین عمل این ماه است در ماه‌های دیگر هم قطعاً بهترین عمل همان ترک گناه است و بنا به فرمایش امام صادق (علیه السلام) باید تمام اعضا و جوارح در تمام طول عمر انسان از گناه پرهیز کنند.

بهترین اعمال ماه رمضان از نظر امام زمان (عج)

در دوران غیبت صغری اهالی ری نامه‌ای به امام زمان (عج) نوشتند و در آن سؤال‌هایی را مطرح کردند که یکی از این سؤال‌ها درباره بهترین اعمال در ماه رمضان بود. امام زمان (عج) در جواب ایشان فرمود: «بهترین عمل در ماه رمضان فراگرفتن مسائل شرعی و آگاهی دینی است.

بهترین اعمال ماه رمضان از نظر شیخ صدوق

محدث قمی در مفاتیح‌الجنان از شیخ صدوق این چنین نقل می‌کند: در جلسه‌ای با علمای شیعه بودیم و مذاکره می‌کردیم. گفتگو شد که شب قدری که اعمالش از هزار ماه بهتر است چه عملی فضیلتش از همه اعمال بهتر است؟ همه گفتند: «تعلیم و تعلم» یعنی شب نوزدهم، بیست و یکم، شب بیست و سوم آن عملی که از همه اعمال فضیلتش بیشتر است، این است که انسان یک مسئله‌ای یاد بگیرد، اگر امشب یک ساعت تفکر کردی از هر عملی فضیلتش بیشتر است.

فضیلت اعمال ماه رمضان

رسول خدا (ص) می‌فرماید: «اگر کسی در این ماه، یک آیه از قرآن، تلاوت کند، ثوابش مثل کسی است که در غیر ماه رمضان، یک بار قرآن را ختم کرده باشد.»
حضرت علی (ع) از پیامبر خاتم (ص) نقل می‌فرماید:
«هیچ مؤمنی نیست که ماه رمضان را، به حساب خدا، روزه بگیرد، مگر آن که خدای تبارک و تعالی، هفتخصلت را برای او لازم گرداند، هرچه حرام در پیکرش باشد محو و ذوب گرداند. به رحمت خدای عزوجل نزدیک می‌شود. (با روزه خویش) خطای پدرش حضرت آدم را می‌پوشاند. خداوند لحظات جان دادن را، برای او، آسان کند. از گرسنگی و تشنگی روز قیامت در امان است. خدای عزوجل از خوراکی‌های لذیذ بهشتی او را نصیب دهد؛ و بالاخره خدای عزوجل، برائت و بیزاری از آتش دوزخ را به او عطا فرماید. (پرسش کننده در این حدیث مفصل، عالم یهودی بود) که عرض کرد راست گفتی‌ای محمد.»

بهترین اعمال ماه رمضان از نظر امام زمان

دعا و استغفار در ماه رمضان

 در روایتی امام موسی بن جعفر (ع) به روزه داران توصیه می‌کند که بعد از نماز‌های واجب دعای اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی حَجَّ بَیْتِکَ الْحَرَامِ و دعای معروف یا عَلِیُّ یا عَظیمُ را بخوانند. همچنین در روایتی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که اگر کسی پس از نماز واجب دعای اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَی أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ را تا آخر بخواند خداوند متعال گناهانش را تا روز قیامت می‌بخشد.
 علی بن ابیطالب (ع) می‌فرمایند:علیکم فی شهر رمضان بکثره استغفار و الدعاء فاما الدعا فیدفع عنکم به البلاء و، اما الاستغفار فتمحی به ذنوبکم.
 بر شما باد در ماه رمضان به استغفار و دعای زیاد. اما دعا‌های شما دافع بلا از شماست. و، اما استغفار شما از بین برنده گناهان است.
 
توضیح:
 از وظایف روزه داران در این ماه، دعا و درخواست‏ حوایج از حضرت حق است که بنده احساس نیاز به پیشگاه بی نیاز کرده، و دست‌های احتیاج خویش را به درگاه او دراز می‏ کند.

اعمال مستحبی در زمان افطار و سحر

برای افطار کردن روزه، مستحب است روزه دار روزه خود را با خرما باز کند. ائمه اطهار (س) فرموده اند که باز کردن روزه با خرما ثواب اعمال روزه دار را تا چهارصد برابر افزایش می‌دهد. البته روزه دار می‌تواند با شیر، حلوا، نبات و نمک روزه خود را افطار کند.
در زمان افطار مستحب است انسان دعای اللَّهُمَّ لَکَ صُمْتُ وَ عَلَی رِزْقِکَ أَفْطَرْتُ وَ عَلَیْکَ تَوَکَّلْتُ را بخواند.
 بر اساس روایتی، امیر المومنین (ع) هر وقت می‌خواستند افطار کنند، می‌فرمودند، بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ لَکَ صُمْنَا وَ عَلَی رِزْقِکَ أَفْطَرْنَا فَتَقَبَّلْ [فَتَقَبَّلْهُ]مِنَّا إِنَّکَ أَنْتَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ.
 هنگام خوردن لقمه اول خوب است که انسان بگوید، بسم اللهیا واسِعَ المَغفِرَهِ اِغفِرلی.
در روایات گوناگون داریم که روزه دار قبل از افطار سوره قدر بخواند و هنگام افطار صدقه بدهد.
 یکی دیگر از مستحبات ماه رمضان، خوردن سحری است که در سحرگاه استغفار کردن و دعا نیز توصیه شده است.

ثواب تلاوت قرآن در ماه مبارک رمضان

قالَ الامام الرِّضا – علیه السّلام – : الْحَسَناتُ فی شَهْرِ رَمَضانَ مَقْبُولَهٌ وَ السَّیِّئاتُ فیهِ مَغْفُورَهٌ، مَنْ قَرَأ فی شَهْرِ رَمَضانَ آیَهً مِنْ کتابِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ کانَ کمَنْ خَتَمَ الْقُرْآنَ فی غَیْرِهِ مِنَ الشُّهُورِ.«بحار الأنوار، ج ۹۶، ص ۳۴۰»

امام رضا – علیه السّلام – فرمود: کارهای نیکو در ماه رمضان پذیرفته شده و گناهان مورد آمرزش است، کسی که در ماه رمضان آیه ای از کتاب خدای صاحب عزّت و جلال را تلاوت نماید، مانند کسی است که یک ختم قرآن در ماههای دیگر کرده باشد.

. قال الامام الرضا – علیه السّلام – : وَ أکثِرْ فی هذَا الشَّهْرِ الْمُبارَک مِنْ قِراءَهِ الْقُرْآنِ وَالصَّلاهِ عَلی رَسُولِ اللهِ – صلّی الله علیه و آله – وَ کثْرَهِ الصَّدَقَهِ وَذِکرِ اللهِ فی آناءِ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ، و بِرِّ الإخْوانِ وَ إفْطارِهِمْ مَعَک بِما یُمَکنُک … .«مستدرک الوسائل، ج ۷، ص ۴۳۵»

امام رضا – علیه السّلام – فرمود: در این ماه با برکت (رمضان)، بسیار قرآن تلاوت کن و بر رسول خدا – صلّی الله علیه و آله – درود بسیار فرست و صدقه فراوان بده. همچنین در شبانه روز بسیار به یاد خدا باش و از نیکی به برادران و افطاری دادن به ایشان تا حدّ ممکن کوتاهی مکن که البته در آن عمل پاداشی بزرگ می باشد.

 

[تعداد: 1   میانگین: 5/5]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا