ریپورتاژ

معرفی ۷ روش برای نگهداشتن سلامتی دستگاه گوارش از زبان متخصص آن

دستگاه گوارشی یکی از سیستم‌های بدن است. این دستگاه در بدن انسان به صورت لوله‌ای شکل وجود داشته و وظیفه بلع، هضم، جذب و دفع مواد غذایی را به عهده دارد. این دستگاه شامل لوله گوارشی و غدد گوارشی است که از دهان تا مقعد ادامه دارد.

اعضای اصلی این دستگاه عبارتند از: دهان، معده، مری، روده باریک و روده بزرگ.

سلامتی دستگاه گوارشپس با توجه به وظیفه دستگاه گوارش، می‌توان به اهمیت بالای این دستگاه و سلامت آن پی برد. ما نیز در این مقاله هفت راه برای نگهداری سلامت این دستگاه که توسط متخصص گوارش توصیه شده است را معرفی و بررسی خواهیم کرد.

سلامتی دستگاه گوارشاستفاده از غذاهای فیبر دار

از فیبر می‌توان به عنوان یکی از مفیدترین مواد برای سلامت دستگاه گوارشی اشاره کرد. تغذیه‌هایی با فیبر بالا در سیستم گوارشی هضم و جذب نمی‌شوند و باعث جذب آب و مواد مغذی بیشتری می‌شوند. این اتفاق از سوء هاضمه، یبوست و بواسیر جلوگیری می‌کند. در واقع به علت وجود دیواره‌های سلولی در فیبر، هضم با سرعت کمتری انجام می‌شود.

مواد غذایی مانند: سبزیجات، حبوبات، غلات و میوه‌ها دارای فیبر بالا هستند. رژیم غذایی دارای فیبر بالا به درمان بیماری بواسیر، روده تحریک پذیر و دیورتیکولیت کمک می‌کند.

کاهش استفاده از چربی در رژیم غذایی

چربی نیز مانند فیبر از مواد مورد نیاز برای بدن است که باعث کمک در سوخت و ساز بدن می‌شود. اما چربی ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی در دستگاه گوارش مانند یبوست شود. برای جلوگیری از چنین اختلالاتی بهتر است مصرف چربی را کاهش داده و در صورت استفاده از غذای چرب‌ در کنار آن فیبر مصرف شود.

در واقع مصرف چربی بیش از نیاز بدن و بدون فیبر باعث سوزش معده و ایجاد فشار بر روی سیستم گوارشی می‌شود. چربی گوشت باعث کاهش سرعت هضم آن می‌شود. گوشت مرغ نیز از جمله گوشت‌های با پروتئین بالا و بدون چربی (بدون پوست) است.

استفاده از مواد غذایی دارای پروبیوتیک

در سیستم گوارشی باکتری‌های مفیدی به نام پروبیوتیک وجود دارند. باکتری پروبیوتیک باعث جذب بهتر مواد می‌شود. این باکتری‌های مفید باعث کاهش آثار منفی آنتی بیوتیک و روده تحریک‌پذیر شده و به تجزیه لاکتوز کمک می‌کند.

همچنین مصرف پروبیوتیک می‌تواند به سیستم ایمنی بدن نیز کمک کند.

استفاده زیاد از آب (هیدراته کردن بدن)

 نوشیدن زیاد آب در طول روز یا هیدراته کردن بدن به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. در واقع علت مفید بودن فیبر نیز جذب بالای آب است. مصرف مناسب آب برای هر فرد عادی در طول روز هشت لیوان است که مصرف این مقدار از یبوست و بواسیر (هموروئید) جلوگیری می‌کند.

ترک برخی از عادات مضر

برخی عادات که متاسفانه عده‌ای از افراد روزانه این عادات را انجام می‌دهند می‌توانند برای دستگاه گوارش مضر باشد. برای مثال کشیدن سیگار، استفاده از الکل و یا کافئین زیاد از این نوع عادات اند که احتمال بروز بیماری‌هایی نظیر سوزش سر معده و زخم معده را افزایش می‌دهند.

به صورت منظم و دائم ورزش کنید

ورزش و فعالیت باعث حرکت مواد در سیستم گوارشی و طبعا هضم بهتر آن می‌شود. به همین دلیل ورزش و تحرک مانع ایجاد مشکلاتی مانند سوء هاضمه و یبوست می‌شود. همچنین ورزش باعث برقراری تعادل وزن می‌شود.

بهتر است ورزش حداقل پس از یک ساعت از گذشت یک وعده غذایی انجام شود چرا که فرآیند هضم نیاز به خون دارد و سیستم گوارشی طی یک ساعت پس از خوردن غذا هضم را انجام می‌دهد در این مدت نباید خون درگیر ورزش شود تا هضم به خوبی انجام شود.

کاهش و مدیریت استرس در زندگی

استرس برای سیستم گوارشی نیز می‌تواند خطرناک باشد. در واقع سلول های عصبی سیستم گوارشی با سیستم عصبی مرکزی بدن در ارتباط اند. به همین دلیل استرس و تحریک سیستم عصبی ممکن است باعث اختلال در دستگاه عصبی و دستگاه گوارش شود.

این اختلال نیز ممکن است به التهاب در سیستم گوارش و سوء هاضمه ختم شود. پس در روز سعی کنید با اعمال آرامش بخش و کاهنده تنش استرس خود را مدیریت کنید.

بیماری‌های سوء هاضمه و روده تحریک پذیر

تا اینجا به هفت راه کار برای حفظ سلامت سیستم گوارشی اشاره شد. همانگونه که مشاهده کردید سوء هاضمه و روده تحریک پذیر از بیماری‌هایی بود که زیاد از آن‌ها گفته شد.

سلامتی دستگاه گوارشاین دو بیماری از شایع‌ترین بیماری‌های بین ایرانیان دانسته می‌شوند. اکنون به راه‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها اشاره می‌کنیم.

سوء هاضمه: سوء هاضمه به عنوان درد شکم بدون زخم شناخته می‌شود و از علائم آن می‌توان به درد در شکم بعضا همراه با نفخ و حالت تهوع اشاره کرد. همانگونه که قبل‌تر گفته شد استفاده از غذا‌های فیبر دار، ورزش منظم و کاهش استرس در زندگی از راه‌های مفید برای جلوگیری از این مشکل است.

روده تحریک پذیر: سندرم روده تحریک پذیر اختلال در فعالیت روده است که این بیماری با درد مزمن شکم و نفخ مشاهده می‌شود. از راه‌های جلوگیری از روده تحریک پذیر که در بالا گفته شد نیز می‌توان به مصرف پروبیوتیک و فیبر اشاره کرد.

قطعا سلامت کلی بدن مستلزم وجود سلامت در تمام دستگاه‌های آن از جمله دستگاه گوارشی است. رعایت هفت نکته گفته شده می‌تواند به سلامت دستگاه گوارش شما کمک کند.

این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی(رپورتاژ) داشته و مجله اینترنتی ایران فان هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد.

[تعداد: 0   میانگین: 0/5]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا